Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Hrustančnice, kot je morski pes, nimajo ribjega mehurja. Da imajo gostoto telesa primerljivo z gostoto vode, ima njihovo telo veliko maščobe. Kljub temu je njihova povprečna gostota nekoliko večja od vode, zato tonejo v njej, če niso aktivni.

Morski psi so plenilci, zelo okretni in ves čas v gibanju. Njihova jetra so zelo velika in vsebujejo veliko olja.

Kiti, največje in najtežje morske živali, so znane po odlični kitovi masti ali olju. Velik delež njihovega telesa je maščoba, ki jim omogoča lažje plavanje. V glavi kita glavača se na primer nahaja $2,5$ tone maščobe.

Ker izpodrivajo veliko vode, je tudi vzgon nanje velik. Žalostno je, če zaidejo v plitvine, kjer je zanje usodna njihova lastna teža.

Plavanje človeka

Tudi človek lahko negibno plava na vodi, saj je njegova povprečna gostota manjša od vode. Ob manjši količini zraka v pljučih lahko v vodi celo lebdi. To se zgodi z izdihom zraka ali s stiskom prsnega koša zaradi tlaka okoliške tekočine pri potopu, saj se s tem zmanjša prostornina telesa in s tem vzgon.

Za plavanje v večjih globinah in dalj časa je treba imeti potapljaško opremo. V nasprotnem primeru nas lahko doleti potapljaška bolezen. Kaj veš o tej bolezni?

Potope v bazen izvajajo tudi pri urjenju astronavtov. Astronavt s potrebno opremo je težek približno toliko, kot je velikost vzgona nanj v bazenu. Tako dobijo astronavti občutek breztežnosti kot v vesolju.

<NAZAJ
>NAPREJ254/260