Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Plavanje živali

Nekatere vodne živali so odlični plavalci in potapljači. Pri potapljanju uravnavajo vzgon s svojo težo.

Večina kostnic ima ribji mehur, ki mu lahko spreminjajo prostornino. S tem spreminjajo vzgon, kar jim omogoča, da v vodi lebdijo, se dvigajo ali spuščajo.
 
 

Zakaj se riba v vodi lahko dviga ali spušča s spreminjanjem prostornine ribjega mehurja?

Tudi glavonožci so odlični potapljači in s svojo hišico uravnavajo vzgon.

Brodnik je majhen glavonožec, ki živi v spiralasto zaviti hišici, polni kamric. Kamrice polni in prazni z zrakom prek žilnega sistema in s tem uravnava vzgon.

Brodniku zelo podoben glavonožec je papirnata ladjica. Njena hišica nima kamric, je v celoti votla. Telo tesno zapira hišico in s tem nadzoruje vdiranje vode vanjo in uravnava količino izpodrinjene vode.

Brodnik in papirnata ladjica najbolj spominjata na kartezijev plavač, ki smo ga spoznali pri vzgonu.

Dobri potapljači so tudi nekatere živali, ki nimajo mehurja. Vzgon uravnavajo s količino zajetega zraka, preden se potopijo. 


Želve in pingvini so se naučili vdihniti prav tolikšno količino zraka, da jim omogoča potop na določeno globino, kjer lahko lebdijo in nabirajo hrano.

<NAZAJ
>NAPREJ253/260