Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Tlak $p$ je razmerje med silo $F$, ki deluje pravokotno na podlago, in stično površino $S$ med telesom in podlago:

$p= \frac{F}{S}$

Osnovna enota za tlak je $1\;\rm{Pa}$ (paskal), ki je enaka $1\;\frac{\rm N}{\rm m^2}$. Poznamo tudi večjo enoto, ki jo pogosto uporabljamo, $1\;\rm{bar} = 10^5\;\rm{Pa}$.

Oglej si video, ki prikazuje guganje s stolom.

Razmisli

Tlak pod pohištvom, ki stoji na tleh, spreminja površino tal. Zakaj potem guganje ni primerno?

Razmisli

Kadar postavljamo leseno ograjo, v zemljo zabijemo lesene količke. Kakšne oblike naj bodo, da jih bomo najlažje zabili v zemljo?
 

Naloga

Kolikšen tlak povzroča človek z maso $60\;\rm{kg}$ na tla, ko stoji z obema nogama na tleh? Velikost njegovega stopala je $200\;\rm{cm}^2$.

 

<NAZAJ
>NAPREJ209/260