Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vezne posode

Tlak v določeni tekočini je na isti globini zmeraj enak in ni odvisen od oblike posode, v kateri se tekočina nahaja.

Lahko bi povezali različne oblike posod med seboj v vezno posodo in opazovali gladino tekočine v njih. Opazili bi, da se tekočina v vseh delih takšne vezne posode razporedi do enake višine, kar priča o tem, da je tlak na dnu posamezne posode enak. O tem se lahko prepričaš na naslednjem posnetku.

Princip vezne posode lahko izkoriščamo za določanje enakega nivoja na daljših razdaljah, v naravi ali pri zidanju stavb. Nivo vode v tanki prozorni plastični cevi bo na izbranih mestih enak. Na tej osnovi deluje vodna tehtnica.

Z vodno tehtnico preveri nivo tal v učilnici. Na nasprotnih stenah odmeri $1\;\rm{m}$ od tal in naredi oznako. Vzemi dolgo prozorno cev, jo napolni z vodo in konca prenesi na označeni mesti. Gladina vode v cevi naj bo poravnana z oznakami. 

V vsakem domu najdemo kar nekaj veznih posod. Med njimi so sifoni — odtočne cevi pri umivalniku, bideju, kadi, tušu ... Sifoni s svojo obliko omogočajo zadrževanje vode v odtočnem sistemu, da smrad iz kanalizacije ne prodre skozi odtoke nazaj v hišo.

Razmisli, kako bi na spodnji sliki obarval odtok, da bi prikazoval vodo, ki se v njem zadržuje.
Odgovor lahko preveriš na spodnji animaciji. Povleci drsnik in opazuj odtok.

<NAZAJ
>NAPREJ222/260