Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Na posnetku si lahko ogledaš, kaj bi se zgodilo z brivsko peno, ki bi jo iztisnili na vrhu Himalaje. Tam je zračni tlak zelo majhen. Mi smo si pomagali s posodo, iz katere smo lahko izsesali zrak in s tem znižali tlak okoli pene.

Razmisli, zakaj se je prostornina pene pri nižjem tlaku tako povečala.

Merjenje tlaka

Naprava za merjenje tlaka se imenuje barometer. Običajno pa nas v tekočinah zanimajo razlike tlakov, kar izmerimo z manometri. Na sliki je prikazan manometer, ki lahko izmeri tlačno razliko do 6 barov.

Najpreprostejši manometer je kapljevinski. To je cevka v obliki črke U, napolnjena z vodo. Višinska razlika nivoja vode v cevki (Δh) kaže razliko tlakov Δp = σ·Δh.

Zelo preprost merilec tlaka si lahko narediš tudi sam. 

Pri vzponu na hrib bi tvoj barometer kazal odklon na merilni skali. To lahko preveriš na spodnji animaciji.

Kaj se je med vzpenjanjem na hrib zgodilo z opno na barometru?

<NAZAJ
>NAPREJ225/260