Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pretakanje tekočin

Eden izmed modelov vezne posode je tudi vodovodni sistem v hiši z naravnim vodovodom. 

Na zgornji sliki vodovodnega sistema poskušaj določiti, v katerih nadstropjih bodo ljudje lahko točili vodo glede na količino vode v zbiralniku. Označi svoj odgovor.

Da voda teče tudi skozi pipe v najvišjem nadstropju, morata biti zbiralnik vode in gladina vode v njem višja od ustja najvišje ležeče pipe. V nasprotnem primeru moramo imeti črpalko za vodo. Ta povzroči tlačno razliko, ki potisne vodo v višja nadstropja. 

Pri pretakanju tekočin si lahko pomagamo tudi z natego. Na posnetku lahko spremljaš pretakanje obarvane vode.

Delovanje natege je zelo zanimivo, saj voda teče po cevki najprej navzgor in šele nato v nižje ležečo posodo. To je možno, ker je tlak vode v delu cevke, kjer se voda dviga, manjši od zunanjega zračnega tlaka, ki potisne vodo po cevki navzgor.

Tudi sam se preizkusi v pretakanju tekočine. Potrebuješ dve posodi, vodo in gumijasto cev. Opis poskusa in skico si zapiši v zvezek.

<NAZAJ
>NAPREJ223/260