Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zračni tlak

Uvodoma smo z izračunom ugotovili, da zrak povzroča s svojo težo tlak  $p_0 = 100\;\rm{kPa}$ ali $1\;\rm{bar}$ na nadmorski višini $0\;\rm{m}$.

$100\;\rm{kPa}$ ali $1\;\rm{bar}$ je normalni zračni tlak. Meteorologi največkrat rečejo kar $1000\;\rm{mbar}$. V visokogorju je zračni tlak nižji.

Velikost zračnega tlaka okoli nas si lahko predstavljamo s poskusom ohlajanja vročega zraka v zaprtem sodu.

Kaj se je dogajalo z zrakom v zaprtem vročem sodu, ko smo sod oblivali z mrzlo vodo? Razmisli.

Razlika zračnih tlakov nam lahko pomaga tudi potisniti jajce skozi ustje steklenice. Oglej si poskus na posneteku in odgovori na vprašanji v nadaljevanju.

Zakaj je jajce zdrsnilo v steklenico?

Zakaj smo morali segrevati steklenico, da je jajce zdrsnilo iz nje?

<NAZAJ
>NAPREJ224/260