Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Tekočine s svojo težo povzročajo hidrostatični tlak, ki je odvisen od specifične teže tekočine $\sigma$ in njene globine oziroma višine $h$:
$p =\sigma\cdot h$ 

Zrak v nižinah pritiska k tlom s tlakom $p_0 = 100000\;\rm{Pa}$ ($1\;\rm{bar}$), pravimo mu normalni zračni tlak. Zračni tlak merimo z barometri, razlike tlakov v tekočinah pa merimo z manometri.

Spreminjanje tlaka z globino tekočine lahko pokažemo s preprostim poskusom na posnetku:

Pri potopu v vodo se tlak veča premo sorazmerno. Za vsakih $10\;\rm{m}$ globine se tlak poveča za $1\;\rm{bar}$, kar lahko vidiš na spodnji animaciji.

Tlak v tekočini pa ni odvisen od oblike posode. To lahko pokažemo z vezno posodo na posnetku. Opazimo, da se gladina tekočine v vseh posodah ustali na enakih višinah.

<NAZAJ
>NAPREJ227/260