Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kako sila vpliva na pospešek

Če želimo, da se telo giblje pospešeno, potem vsota vseh sil, ki na to telo delujejo, ne sme biti enaka nič. Smer rezultante določa smer gibanja, velikost rezultante pa velikost pospeška, s katerim se telo giblje.

Na spodnji simulaciji najprej z gumbom v levem spodnjem kotu poženi gibanje in opazuj voziček. Ko se simulacija konča, lahko z gumbom v desnem zgornjem kotu voziček zopet postaviš na začetek. Nato lahko z drsnikom pod zabojem spremeniš velikost sile in ponovno zaženeš simulacijo. Zgornji drsnik prikazuje čas delovanja sile.

Voziček na zgornji animaciji ima maso $36\,\rm{kg}$. Ko je vsota vseh sil, ki delujejo na voziček, enaka $90\,\rm{N}$, se voziček giblje s pospeškom 2,5 $\frac{\rm{m}}{\rm{s}^2}$.

Kako masa vpliva na pospešek

Tudi masa vpliva na pospešek telesa. Kadar dve telesi z različnima masama premikamo z enako silo, se telo z večjo maso giblje z manjšim pospeškom. Na spodnji simulaciji oba delavca potiskata z enako silo. Spreminjaj maso vozička B in opazuj gibanje. Primerjaj ga z gibanjem vozička A, ki ima ves čas enako maso.

Vsota vseh sil, ki delujejo na zaboj A, je 54 $\rm{N}$. Ko na zaboj B naložimo vse dodatne plošče, se v $4\,\rm{s}$ premakne za 7,2 $\rm{m}$.
<NAZAJ
>NAPREJ18/235