Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Prvi Newtonov zakon: Kadar telo vztraja v mirovanju (statično ravnovesje) ali premo enakomernem gibanju (dinamično ravnovesje), je vsota vseh zunanjih sil, ki delujejo na opazovano telo, enaka nič.

Drugi Newtonov zakon: Če vsota vseh sil, ki delujejo na opazovano telo, ni enaka nič, se to telo giblje pospešeno v smeri rezultante sil, ki delujejo na telo.

Vsota vseh zunanjih sil, ki delujejo na opazovano telo, je enaka produktu mase telesa in pospeška, s katerim se telo giblje zaradi delovanja sil. $$F=m\cdot{a}$$

Pospešek telesa je odvisen od njegove mase in rezultante vseh sil, ki delujejo nanj. $$a=\frac{F}{m}$$

Sila $1\,\rm{N}$ telo z maso $1\,\rm{kg}$ premakne s pospeškom $1\,\frac{\rm{m}}{\rm{s}^2}$. $\rm{N}=\frac{\rm{kg\cdot\rm{m}}}{\rm{s}^2}$

<NAZAJ
>NAPREJ19/235