Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Kroženje je krivo gibanje, pri katerem se telo giblje po krožnici. Ko se telo pri kroženju vrne v prvotno lego, opravi en obhod. Če se velikost hitrosti med kroženjem ne spreminja, je kroženje enakomerno.

Čas $t_o$, v katerem telo naredi en obhod, se imenuje obhodni čas.

Hitrost, s katero telo enakomerno kroži, se imenuje obodna hitrost. Odvisna je od časa $t_o$ in od polmera krožnice, po kateri telo kroži. $$v=\frac{2\pi r}{t_o}$$ Frekvenca kroženja $\nu$ je količina, ki pove število obhodov v eni sekundi. Merimo jo v hertzih. $\big[\rm{Hz}=\frac{1}{\rm{s}}\big]$ $$\nu=\frac{N}{t}$$ Frekvenca kroženja in obhodni čas sta obratno sorazmerna. $\nu=\frac{1}{t_o}$

<NAZAJ
>NAPREJ34/235