Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Telo, ki se giblje, ima kinetično energijo, ki se mu lahko spreminja. Telesu se spremeni hinetična energija, kadar se mu spremeni hitrost (lega, hitrost). Če ima telo na začetku hitrost $v_1$, na koncu pa $v_2$, zapišemo spremembo kinetične energije tako, kot smo to izpeljali v prejšnji enoti:$$\Delta{W_{\rm k}}=W_{\rm k2}-W_{\rm k1}=\frac{m{v_2}^2}{2} - \frac{m{v_1}^2}{2},$$kjer je $W_\rm{k2}$ končna kinetična energija, $W_\rm{k1}$ začetna kinetična energija, $v_2$ in $v_1$ pa končna ter začetna hitrost telesa.

Na podlagi izreka o spremembi kinetične energije dopolni spodnje besedilo.

Ko se na semaforiziranem križišču prižge zelena luč, avtomobili pospešujejo, zato se jim hitrost povečuje (povečuje, zmanjšuje) in prav tako kinetična (kinetična, hitrostna) energija. Pri zaviranju pa se hitrost avtomobila zmanjšuje (povečuje, zmanjšuje) in posledično se zmanjšuje (zmanjšuje, povečuje) tudi kinetična energija (hitrost, energija). Pri zaviranju z $200\,\rm \frac{km}{h}$ na $100\,\rm \frac{km}{h}$ se sprosti 4-krat ($1$-krat, $2$-krat ...) toliko energije kot pri zaviranju s $100\,\rm \frac{km}{h}$ na $0\,\rm \frac{km}{h}$.

<NAZAJ
>NAPREJ57/235