Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Poglejmo potencialno energijo helikopterja. Za izhodišče je izbrana višina $0\,\rm{m}$, kjer je potencialna energija enaka nič. Gravitacijski pospešek je $g=9,8\,\rm \frac{m}{s^2}$. Helikopter z maso $1000\,\rm{kg}$ ima na višini $10\,\rm{m}$ 98000 $\rm J$ potencialne energije. Za polovico lažji helikopter na polovični višini prejšnjega primera ima 24500 $\rm J$ potencialne energije.

V hidroelektrarnah pridobivajo elektriko s pomočjo potencialne energije zajezene vode. Voda teče z višje nadmorske višine na nižjo, pri čemer poganja turbine. Tako se potencialna energija, ki jo je imela voda v akumulacijskem jezeru, pretvori v električno energijo.

<NAZAJ
>NAPREJ65/235