Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ko ima telo potencialno in kinetično energijo, moramo izračunati obe energiji in ju sešteti, da lahko povemo, koliko energije ima telo. Izračunaj energijo za izbrano hitrost in višino helikopterja ter jo primerjaj z rezultatom, ki ga razbereš z grafa. Potencialna in kinetična energija helikopterja na tleh, ko nima hitrosti, je enaka nič.

Helikopter, ki leti s hitrostjo $50\,\rm{km/h}$, ima na neki višini potencialno in kinetično energijo. Ko je bil na tleh, ni imel ne potencialne ne kinetične energije. Kako se je lahko povečala potencialna in kinetična energija helikopterja?

Tako velja izrek o kinetični in potencialni energiji$$A=\Delta{W_{\rm k}} + \Delta{W_{\rm p}},$$kjer je $\Delta{W_{\rm k}}$ sprememba kinetične energije, $\Delta{W_{\rm p}}$ sprememba potencialne energije in $A$ delo vseh zunanjih sil, razen dela sile teže. Če izrek pogledamo na primeru helikopterja, lahko vidimo, da se energija ne pretvarja samo iz potencialne v kinetično energijo ali obratno, ampak se lahko poveča ali zmanjša zaradi dela - delo je opravil motor helikopterja.

Po klancu navzdol

Cilji:

  • Izmeri hitrost kolesarja.
  • Izračunaj višino klanca.

Potrebščine:

  • kolo z merilnikom hitrosti

Poišči klanec, po katerem se lahko prosto spustiš s kolesom. Izmeri hitrost kolesa na vznožju klanca. Iz hitrosti in mase kolesarja s kolesom izračunaj kinetično energijo na vznožju, s pomočjo katere izveš velikost potencialne energije na vrhu klanca. Tako lahko iz potencialne energije izračunaš višino klanca.

<NAZAJ
>NAPREJ71/235