Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

O prožnostni energiji govorimo, kadar imamo opravka s prožnimi telesi. Za vsa prožna telesa velja, da je $$A = \Delta{W_\rm{pr}},$$ pri čemer je A delo sile, s katero napenjamo lok pri stalni hitrosti.

 

Zaradi opravljenega dela se loku poveča prožnostna energija. Napeti lok ima prožnostno energijo, ki je naložena v tetivi.

V preteklosti je bila prožnostna energija velikega pomena, saj so ljudje koristili prožnostno energijo vzmeti v urah. Danes so vzmeti nadomestile baterije, a nekoč je bila polžasta vzmet za delovanje ur nepogrešljiva. Prav tako so prožnostno energijo koristili pri loku in samostrelu za streljanje puščic.

<NAZAJ
>NAPREJ88/235