Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Poišči primere, ko z delom lahko spremenimo kinetično in prožnostno energijo!

Omenimo še primer obračanja valja, v katerem so kroglice. Opazimo lahko, da se kroglice po večkratnem obračanju valja segrejejo. Zaradi opravljenega dela pri dviganju kroglic se je kroglicam povečala potencialna energija. Ko so kroglice začele padati, se je njihova potencialna energija pretvarjala v kinetično energijo. Ta pa se je na koncu, ko so se kroglice ustavile na dnu valja, spremenila v notranjo energijo kroglic. To opazimo s povečanjem temperature kroglic. Zapisali bi lahko $\Delta W=A$. Enako zvečanje temperature kroglic bi lahko dosegli enostavneje. Kroglice bi segreli npr. na štedilniku. Tedaj velja $\Delta W=Q$. Energijo lahko telesu spremenimo z delom ali toploto, lahko pa na telo vpliva tudi oboje hkrati. To ugotovitev običajno zapišemo kot $$\Delta W=A+Q,$$ kar imenujemo energijski zakon.

Delo v energijskem zakonu ne vključuje dela teže. To silo upoštevamo v spremembi potencialne energije, ki je vključena v $\Delta W$. V spremembo energije $\Delta W$ so vključene še spremembe kinetične, prožnostne in notranje energije ali $\Delta W= \Delta W_p+\Delta W_k+\Delta W_{pr}+\Delta W_n$.

Vaja

<NAZAJ
>NAPREJ142/235