Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Notranjo energijo telesa lahko spreminjamo z delom ali toploto. Tudi druge znane energije lahko spremenimo, če opravimo delo. Kadar zunanjo silo uporabimo le za to, da telesu dovedemo energijo, nato pa telo prepustimo samemu sebi, se navadno začetna energija, ki je lahko kinetična, potencialna, prožnostna in notranja, pretvori iz ene oblike v drugo.

Energijski zakon, ki nam pove, da z delom ali toploto lahko spremenimo energijo telesa, lahko zapišemo kot $$\Delta W=A+Q.$$ Tukaj je $$\Delta W= \Delta W_p+ \Delta W_k+ \Delta W_{pr}+ \Delta W_n.$$ Pri nekem fizikalnem pojavu seveda ni nujno, da imamo vse vrste energijskih pretvorb. Lahko imamo le pretvorbo iz potencialne energije v kinetično (primer je kroglica obešena na nitki, ki niha). Tedaj sta $\Delta W_{pr}$ in $\Delta W_n$ enaki nič.
Kadar moramo pri energijskih spremembah upoštevati trenje ali upor zraka, vedno nastopa tudi sprememba notranje energije, ki je sorazmerna povečanju temperature. Tedaj običajno velja $\Delta W_n=m c \Delta T$.

<NAZAJ
>NAPREJ144/235