Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Energijski zakon

Energijski zakon, ki smo ga že spoznali, zdaj razširimo še z električnim delom. Tako moramo  enačbi $\Delta W = A + Q$ upoštevati tudi delo, ki ga opravi električni tok. Tako dobimo spremenjeno enačbo $\Delta W = A_e + A_m + Q$.

V zgornji enačbi pomnita: $A_e$ - električno delo in $A_m$ - mehansko delo.

Kot smo že omenili, sta učinka električnega toka svetlobni in toplotni učinek. Oglej si, kako električni tok opravlja delo pri prehodu skozi žarnico, ki se pri tem segreva in oddaja svetlobo in toploto. Segreta telesa oddajajo svetlobo. Ko vklopimo žarnico, se ta postopno segreva. Bolj kot se žarnica segreje, bolj sveti. Ob vklopu se žarnica segreje zelo hitro, zato mi njenega segrevanja ne zaznamo in se nam zdi, da sveti ves čas enako.

Drugi primeri energijskih sprememb

Segrevanje okolice (oddajanje toplote) ni edini način, kako z opravljanjem električnega dela dosežemo pretvorbo energije. Zelo pomembna pretvorba električnega dela v mehansko delo poteka v elektromotorju.

Pridobivanje elektrike

Pri "pridobivanju" elektrike gre za obrnjen proces kot pri elektromotorju. Tukaj izkoristimo mehansko delo, da pridobimo električno delo, ki nato poganja električni tok. Na primer pri hidroelektrarni energijo reke.

Na naslednjih slikah si lahko ogledaš, kako vetrne elektrarne pretvorijo mehansko delo vetra v električni tok.

<NAZAJ
>NAPREJ190/235