Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Poglejmo na spodnjem apletu, kaj se zgodi s tuljavo v magnetnem polju, če smer električnega toka v tuljavi spreminjamo! Smer toka v tuljavi spremenimo tako, da pritisnemo na znak $+$ ali $-$.

Poskusimo tuljavo ves čas vrteti tako, da v pravih trenutkih spremenimo smer toka skozi tuljavo. Rumena puščica v tuljavi kaže smer magnetnega polja, ki nastane v tuljavi zaradi električnega toka v njej. Smer te puščice se obrne, ko s pritiskom na gumb $+/-$ zamenjamo smer toka v tuljavi.

Vidimo, da se tuljava vedno zasuče tako, da se smer magnetnega polja zaradi električnega toka v tuljavi (rumena puščica) poravna s smerjo magnetnega polja podkvastega magneta.

Elektromotor

Če si s preklapljanjem smeri toka uspel zavrteti tuljavo, si "naredil" preprost elektromotor. Takšne elektromotorje uporabljamo v številnih napravah. Priključimo jih na vir enosmerne napetosti, ki poganja stalni tok skozi tuljavo motorja. Tuljavi oziroma vrtečemu delu motorja pravimo rotor. Smeri toka ne preklapljamo na roke, ampak za to poskrbijo krtačke. Krtačke so kontakti, ki dovajajo električni tok tuljavi preko kolektorja, to je razpolovljenega obročka na osi tuljave, ki skrbi, da se vsakega pol obrata smer toka v tuljavi zamenja. Opisanemu elektromotorju pravimo kolektorski elektromotor.

 

 

Majhne kolektorske elektromotorje uporabljajo modelarji za pogon avtomobilčkov ali čolnov.

<NAZAJ
>NAPREJ216/235