Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Polarni sij

Polarni sij je čudovit naravni pojav v ozračju, ki ga največkrat vidimo blizu polov, redko pa tudi iz Slovenije. Proti Zemlji ves čas prihajajo nabiti delci iz vesolja. Zemeljsko magnetno polje ukrivi tirnico teh delcev proti poloma. Zato delci potujejo daljšo pot skozi atmosfero, kakor če bi se gibali naravnost. Na poti skozi atmosfero lahko delci iz vesolja trčijo v molekule zraka. Pri tem nastane svetloba, ki na nebu naredi lepe vzorce, ki jih vidimo na spodnjih fotografijah.

Nabiti delci iz vesolja, ki pridejo do površine Zemlje, so nevarni živim celicam. Poškodujejo jih, če se zaletijo vanje. Zaradi zemeljskega magnetnega polja, ki ukrivi tirnico nabitih delcev, površje Zemlje doseže veliko manj delcev iz vesolja, kakor bi jih, če okoli Zemlje ne bi bilo magnetnega polja. Zemeljsko magnetno polje torej ščiti življenje na površini Zemlje.

Povzetek

V magnetnem polju deluje na vodnik, po katerem teče električni tok, magnetna sila. Magnetne sile tuljavo zasučejo tako, da os tuljave poravnajo s silnicami magnetnega polja. Magnetne sile poganjajo elektromotorje. 

Magnetna sila deluje tudi na proste elektrone in druge nabite delce, če se ti gibljejo. Zemeljsko magnetno polje nas zato ščiti pred hitrimi naelektrenimi delci iz vesolja.

Simensov elektromotor za novi električni avto Volvo C 30.

<NAZAJ
>NAPREJ218/235