Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tuljava

Zvijmo žico v krožno zanko z več ovoji, kakor vidimo na spodnji sliki. Dobili smo tuljavo. Tuljave najdemo na primer na ploščah električnih vezij v računalnikih, v polnilcih baterij, v elektrarnah, motorjih. Poglejmo nekaj tuljav različnih oblik.

Vemo, da okoli žice, po kateri teče električni tok, nastane magnetno polje. Poglejmo, kakšno polje nastane v tuljavi in okoli tuljave.

Magnetni opilki so se v tuljavi postavili vzporedno z osjo tuljave. Tudi magnetnica je kazala v smeri osi tuljave. Magnetno polje v tuljavi očitno kaže vzdolž njene osi. Magnetno polje v dovolj dolgi tuljavi je homogeno.

Zunaj tuljave pa je magnetno polje približno takšno, kakor okoli paličastega magneta, le da je veliko šibkejše, če je tuljava prazna. Magnetno polje tuljave povečamo več tisočkrat, če vanjo porinemo feromagnetno snov. Pravimo, da smo v tuljavo dali železno jedro. Dobimo močan magnet, ki mu lahko spreminjamo magnetna pola tako, da spremenimo smer električnega toka v tuljavi.  Magnetno polje lahko celo ugasnemo. Le električni tok skozi tuljavo moramo izklopiti. Dobili smo elektromagnet.

Naredimo sami preprost elektromagnet z žebljem, žico in baterijo.

<NAZAJ
>NAPREJ208/235