Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba elektromagnetov

V primerjavi s trajnimi magneti imajo elektromagneti to pomanjkljivost, da potrebujejo električni tok. Zaradi električnega toka se žica, iz katere je navita tuljava, greje in zapravlja električno delo. So pa elektromagneti pripravnejši za uporabo kot trajni magneti, saj jih lahko po želji izklopimo.

Videli smo že, da lahko velike elektromagnete uporabljamo za dviganje in prestavljanje tovora. Posebej močna magnetna polja rabimo v medicini za slikanje z magnetno resonanco. Takrat po tuljavi tečejo tako veliki električni tokovi, da bi se tuljava iz bakra začela taliti zaradi sproščene toplote. Zato pri magnetih za slikanje z magnetno resonanco uporabljajo tuljave iz žice, ki je superprevodna. Pravimo jim superprevodni magneti.

Slikanje z magnetno resonanco.

V superprevodnih magnetih teče električni tok brez izgub. Tuljava se ne segreva. Žal pa doslej znane snovi postanejo superprevodne šele pri zelo nizki temperaturi, običajno manjši od $-200\,^\circ\rm{C}$. Zato moramo tuljave, s katerimi dobimo največja magnetna polja, hladiti s tekočim dušikom ali tekočim helijem.

Močne superprevodne magnete uporabljamo tudi v raziskovalne namene. Pomagajo nam na primer pri določanju kemijskih vezi v različnih snoveh. Na sliki vidimo raziskovalca, ki polni superprevodni magnet s tekočim dušikom. 

 

Manjše magnete najdemo v elektromotorjih, avtomatskih stikalih (relejih), zvoncih, zvočnikih.

<NAZAJ
>NAPREJ209/235