Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Recikliranje plastike

V večjih mestih se poliestrski odpadki zbirajo skupaj z drugimi vrstami embalaže iz polimerov, aluminija in drugih snovi. Iz plastične embalaže se izdelujejo ohišja za kemične svinčnike in vžigalnike, različne cevi, tlakovci, vrečke, preproge, spalne vreče, avtomobilski deli in čopiči. Iz votle embalaže za tekoča živila (mleko, sok ipd.), ki je sestavljena iz kartona, polietilena in aluminijeve folije, s postopkom termičnega stiskanja izdelujejo tudi posebne plošče Tectan, ki se uporabljajo v pohištveni industriji.

Zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov
Recikliranje je pomemben postopek obnavljanja materialov in svetovni trend je usmerjen prav v reciklažo materialov, ki jih je mogoče večkrat uporabiti. Z uporabnostnega in trajnostnega vidika je zato recikliranje zelo pomemben del gospodarstva.

Označevanje plastičnih izdelkov

Za lažje sortiranje in recikliranje je vsak plastični izdelek označen s posebnim znakom. Na sliki je znak, s katerim morajo biti označeni izdelki iz polietilen tereftalata (PET).

Označevanje izdelkov iz PET

 Oznaka za recikliranje PET

Pri recikliranju PET embalaže je najpomembnejše, da je ta čista in da so odstranjeni materiali, ki ne sodijo skupaj. Pri embalaži je to papir, ki je lahko nalepljen na plastenki, razna lepila in različna vsebina plastenke, običajno tekoča, ki jih je treba pred reciklažo sprati z veliko količino vode.

Predelava PET

Naslednji korak pri reciklaži embalaže PET je rezanje plastenk na drobne koščke, ki se nato pri nekoliko povišani temperaturi oblikujejo v kroglice za nadaljnjo predelavo. Te polizdelke pripeljejo v centre, kjer jih naprej talijo in oblikujejo v druge izdelke. Pogosto pa se polizdelki uporabijo kot vir energije, zlasti če niso primerni za predelavo v nove izdelke.

Razmislite, zakaj je reciklaža polimerov ekonomsko cenejša od pridobivanja polimerov iz osnovnih surovin (monomerov)?

<NAZAJ
>NAPREJ110/271