Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zakaj je trava zelena?

Vsakdo ve, da je trava zelena. Toda zakaj je to tako? Klorofila a in b, glavni fotosintezni barvili zelenih rastlin, absorbirata svetlobo v modrovijoličnem in v rdečem delu spektra, odbijata pa zeleni del spektra. Naše oko zaznava odbito zeleno svetlobo, zato so rastline s klorofilom za nas zelene barve. Oglej si naslednje prikaze. Razumel boš, zakaj so rastline, ki so sposobne fotosinteze, zelene barve.

Zgradba molekule klorofila

Oglej si model molekule klorofila. Zavrti ga v prostoru, da ga lahko preučiš iz različnih položajev. Pri tem uporabi miško – dokler držiš levo tipko miške na modelu, ga lahko poljubno obračaš v prostoru. Z miško lahko izbereš tudi tri možnosti prikaza modela. Legenda: v sivi barvi so označeni atomi ogljika, v beli vodika, v rdeči kisika, v modri dušika, z zeleno je predstavljen magnezijev ion.

palični kroglični kalotni

<NAZAJ
>NAPREJ245/271