Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Barva predmeta je odvisna od sestave in jakosti odbite svetlobe.

Bel predmet enakomerno odbija vse spektralne dele vidne svetlobe, črn jih vpija (absorbira), siv jih enakomerno v vsem spektru delno odbija in delno vpija, v primeru različnih barv pa se svetloba v nekaterih predelih vidnega spektra vpije, v drugih pa se odbije.

Na absorpcijo in odboj svetlobe najbolj vpliva kemijska zgradba snovi, redkeje tudi fizikalni pojavi.

Klorofil, glavno fotosintezno barvilo zelenih rastlin, absorbira svetlobo v modrovijoličnem in v rdečem delu spektra, odbijata pa zeleni del spektra. Zato rastline vidimo zelene barve.

<NAZAJ
>NAPREJ247/271