Že pred 5000 leti so znali pridobivati milo iz živalskih maščob, ki so
jim dodali pepel lesa. V pepelu lesa je kalijev karbonat, ki ima bazične
lastnosti. Pri reakciji kalijevega karbonata z maščobami nastanejo
kalijeve soli maščobnih kislin. To so mila.
Poskus prikazuje pripravo mila iz olja. Namesto pepela dodamo olju raztopino natrijevega hidroksida. Zmes segrevamo. Pri tem poteče razgradnja estrskih vezi v molekulah olja. Nastaneta natrijeva sol maščobne kisline in propan-1,2,3-triol. Iz hladne reakcijske zmesi z dodatkom natrijevega klorida izločimo poltrdno natrijevo milo.
CH3CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2-COO– Na+
Milo je zgrajeno iz pozitivnega natrijevega iona in negativnega iona iz preostanka maščobne kisline.
Formula maščobe
Maščobi s podano formulo smo dodali kalijev hidroksid in vse skupaj segrevali. Koliko različnih kalijevih soli maščobnih kislin je nastalo? Tri .