Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kakšne so razlike med organskimi in anorganskimi snovmi

Snovi je na organske in anorganske snovi leta 1807 razdelil švedski kemik Jöns Jakob Berzelius, ko so o zgradbi snovi vedeli še razmeroma malo. Že takrat pa so opazili, da se anorganske in organske snovi med seboj vsaj na prvi pogled precej razlikujejo. Očitna razlika med organskimi in anorganskimi je, da so slednje precej obstojnejše. Vodo lahko segrevamo in uparimo, njene pare pa brez škode segrevamo do 1000 °C. Ko ohladimo vodno paro, zopet nastane voda. To lahko ponavljamo v nedogled. Sladkor pa pri segrevanju najprej porjavi, iz njega uhajajo pare, nato se začne kaditi ter na koncu počrni. Po segrevanju sladkorja ne moremo več spremeniti v prvotno stanje.

Sladkor po segrevanju
Jöns Jakob Berzelius (1779—1848)

Kakšen je izvor snovi?

Katere snovi so organskega izvora (pridobljene iz organizmov ali delov organizma)?

Ali prepoznate organske snovi?

Katere od naštetih snovi so organske?

Kako so razdelili snovi na organske in anorganske?

Na podlagi česa so v 19. stoletju razdelili snovi na organske in anorganske snovi?

<NAZAJ
>NAPREJ2/271