Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Racionalne formule


Organske molekule so lahko zelo velike (take molekule imenujemo tudi makromolekule), zato bi bilo zapisovanje strukturne formule v takih primerih precej zamudno opravilo. Namesto njih raje uporabimo zapis z racionalno formulo. To je poenostavljeni zapis strukturne formule, kjer zapišemo število vodikovih atomov zraven simbola ogljikovega atoma, na katerega so vezani (prikazano na spodnji animaciji).


Molekulam, predstavljenim s krogličnimi modeli, poiščite njihove racionalne formule. Formule prenesite v kvadrate zraven modelov molekul.

CH4
Preveri
<NAZAJ
>NAPREJ13/271