Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ogljikovi atomi se med seboj pod kotom povezujejo v verige. Organske molekule imajo značilno obliko cik-cak. To lahko prikazujejo tudi strukturne in racionalne formule.

Štirje različni zapisi racionalne formule za molekulo pentana

Katera racionalna formula ustreza spojini, prikazani z modelom?

Kolikšen je kot med ogljikovimi atomi?

Naloga:
Izmerite pod kolikšnim kotom so povezani ogljikovi atomi v verigi. Meritev zaokrožite na celo število in jo zapišite v spodnje prazno polje.

Navodilo za delo:
1. Kot izmerite tako, da izberete tri sosednje ogljikove atome v molekuli. Kliknite dvakrat prvega, nato naslednjega enkrat in znova dvakrat zadnjega od treh ogljikovih atomov.
2. Meritve ponovite tudi za druge ogljikove atome.
Posamezno meritev izbrišete tako, da ponovite 1. korak.

Meritve:

Kot med ogljikovimi atomi: 109 °.
<NAZAJ
>NAPREJ14/271