Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Podredno in priredno zložena poved

Preberi besedilo.

V MEKO COUNTRYJA, AMERIŠKI NASHVILLE
Žiga Valentič odgovarja: Kam bi šli za dan, vikend ali teden?
Smilja Štravs, Trip, 17. 9. 2014

Žiga Valentič dela kot publicist na področju popularne kulture, grafični oblikovalec, prevajalec in pisatelj. Pri založbi Mladinska knjiga je pravkar izšel njegov novi roman Optimisti v nebesih, s katerim se je uvrstil med štiri nominirance na natečaju Modra ptica.

Ob jesenski trgatvi namerava ponoviti enodnevni izlet v Belo krajino, kamor so šli z družino že prejšnji teden na praznovanje devetdesetletnice starega očeta. Hrib nad Seli pri Adlešičih ponuja razgled, kakršnega je treba iskati. Navdušen je tudi nad gostoljubnostjo Belokranjcev. »Ko nas gostijo, je hrane in pijače vedno preveč. Vedno vse pripravijo z ljubeznijo.« Mesa ne je pogosto, a tam se mu ne more upreti. Ker ima kronične težave s križem, ne bo delal v vinogradu. Raje bo za štedilnikom ali pa se bo odpravil na ribolov na bližnjo Kolpo.

Če bi lahko prosto izbral izlet za konec tedna, bi si privoščil obisk ameriškega glasbenega mesta Nashville. Mesto ni samo meka countryja, ampak tam živi kar nekaj odličnih rockerjev. V družbi prijateljev bi šel poslušat dva ali tri koncerte, v glasbenih barih spil pivo ali dve, si pogledal kak glasbeni muzej. Morda bi domov prinesel tudi nekaj pripomočkov za kitaro ali celo kak manjši inštrument.

Žiga si želi videti tudi Portugalsko in Novo Zelandijo, vendar bi pri enotedenskem izletu raje dal prednost kakšni južnoameriški državi. Zelo rad bi odpotoval v Peru, ki ima veliko naravnih parkov, morje in Ande.

Posebno zanimiva se mu zdi hrana, saj ravno skozi kulinariko največ izveš o deželi, kulturi in podnebju. Seveda sta tam tudi svetovni zanimivosti Machu Picchu in jezero Titikaka, zato bi bil teden dni zagotovo premalo.

Kdo je avtor besedila? V kateri rubriki Dela je bilo objavljeno? Dopolni povedi.

Besedilo je napisal/-a Smilja_Štravs . Objavljeno je bilo v Delovi rubriki Trip .

Ali je besedilo intervju? Odgovor utemelji.

Ali je besedilo opis poti? Odgovor utemelji.

Kam bi Žiga Valentič odpotoval za dan, konec tedna (vikend) in teden? Dopolni poved.

Žiga Valentič bi za en dan odšel v Belo_krajino , za konec tedna (vikend) v Nashville , za en teden pa v Peru .
<NAZAJ
>NAPREJ128/547