Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Kako bi starinske besede in besedne zveze zamenjal s knjižnimi? Ponujene besede in besedne zveze uporabi v poljubni zgodbi tako, da jih nadomestiš s knjižnimi ustreznicami.

roditelji
deca
rob gospodarske propasti dobrih redov na najin rovaš

8.

Kako bi glede na sobesedilo razložil odebeljeni del besedila? Odgovori.

Plašno me je pogledal. Povesile so se mu ustnice, nagubal se mu je ves obraz, da je postal podoben spačeni mrdi kitajskega malika, in sem vedel, zdajci se bo pričela godba. In se mu je toliko nesreče in žalosti bralo z lica, da je bilo dovolj in preveč za tri domače drame, in se mi je zasmilil in sem obrnil besedo.

9.

Preberi odlomek.

Ob pomoči odlomka oblikuj krajše dramsko besedilo in ga skušaj tudi uprizoriti. Pri tem upoštevaj navodila.

10.

Zapiši besedilo z naslovom Ali me je vendar zabolel njegov/njen tragični padec. Besedilo naj obsega okoli 200 besed, vanj pa vključi naslednje elemente:
  • spomni se, po čem si nazadnje močno hrepenel, a je navdušenje zelo hitro splahnelo, ko si želeno dobil – opiši svoja čustva, preden si želeno dobil, ko si to dobil in ko je navdušenje splahnelo;
  • ob analiziranju preteklega dogodka sedaj kritično presodi in utemelji, ali sta bila po tem takem želja in hrepenenje upravičena.

<NAZAJ
>NAPREJ460/547