Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Ponovno preberi pesem Pes in reši naloge.

Šalamunov sonet primerjaj s Prešernovimi. Ponovi in utrdi znanje o sonetu in v alinejah prikaži primerjavo. Izpostavi predvsem oblikovne in slogovne značilnosti. V pomoč naj ti bo namig.

2.

Preberi verz.

Valjaš se po blatu kot kak pujs

Kaj je o psu povedano v prebranem verzu? V okvirček zapiši odgovor.

3.

Kateri slogovno zaznamovani besedi najdeš v prvi kitici? Označi ju.

Pes! kaj delaš s svojo dlako?
Valjaš se po blatu kot kak pujs.
Vstaneš in mene pošpricaš
in mežikaš in zehaš.

Kateri sta knjižni ustreznici za označeni besedi? Pomagaj si s Slovarjem slovenskega knjižnega jezika in ustrezni knjižni sopomenki v temu namenjen prostor zapiši v slovarski obliki.

Beseda 1: prašič
Beseda 2:
poškropiti
4.

Pesem Pes preoblikuj v pripoved. Zapiši zaokroženo besedilo, ki bo vsebovalo okoli 10 povedi. Uporabiš lahko različne slogovne postopke (pripoved, opis, oris, dvogovor), Piši v prvi osebi.

<NAZAJ
>NAPREJ507/547