Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vzgon v različnih tekočinah

Vemo, da je vzgon po velikosti enak teži izpodrinjene tekočine. Teža tekočine pa je odvisna od njene gostote oziroma specifične teže. Kako se vzgon spreminja z gostoto tekočine, si lahko ogledaš na animaciji. Telo lahko potapljaš v različnih tekočinah, tako da ga preneseš iz ene posode v drugo. Spreminjaš lahko tudi velikost telesa.

 

S primerjavo velikosti vzgona na potopljeno telo ugotovi, katera tekočina ima večjo gostoto. Označi svoj odgovor.

V eksperimentiranju se preizkusi še sam. Razišči odvisnost vzgona od gostote tekočine, v katero potapljamo telo, in prostornine potopljenega dela telesa.

Potrebščine:

 • $2$ menzuri,
 • voda,
 • olje,
 • majhna lesena kocka, ki jo lahko damo v menzuro,
 • tehtnica.

  Izvedba:

 • 1. del: v menzuro nalij $100\;\rm{ml}$ vode, vanjo potopi leseno kocko in odčitaj dvig gladine vode, ki ti pove prostornino izpodrinjene vode. Oceni tudi, kolikšen delež kocke je potopljen. V drugo menzuro vlij toliko vode, kolikor je znašala prostornina izpodrinjene vode. Stehtaj odlito vodo, določi njeno težo in zapiši velikost vzgona na potopljeno kocko. Izmeri tudi težo kocke.

  2. del: enak postopek, kot si ga naredil z vodo, ponovi še z oljem.

  <NAZAJ
  >NAPREJ244/260