Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Areometer

Areometer je merilec gostote tekočin, ki izkorišča vzgon. Zgrajen je iz steklenega valja, ki je na eni strani obtežen, da plava pokonci, in  označene merilne skale. Na spodnjem filmu si lahko ogledaš merjenje z njim.

Zelo preprost areometer si lahko narediš tudi sam. Potrebuješ le leseno palčko ali svinčnik in košček plastelina, kot prikazuje film:

Umeri ga v dveh tekočinah z znanima gostotama (npr. olje in voda).

Kartezijev plavač

Z naslednjim eksperimentom bomo spreminjali velikost vzgona s spreminjanjem prostornine potopljenega telesa. Izdelali bomo kartezijev plavač. Potrebuješ le večjo plastenko, manjšo epruveto in vodo. Sestavi ga, kot je prikazano na filmu, in ga preizkusi.

Razmisli

Kaj smo spremenili s stiskom plastenke?

<NAZAJ
>NAPREJ247/260