Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Merjenje vzgona

Predhodno smo omenili, da lahko vzgon določimo s tehtanjem tekočine, ki jo je izpodrinilo potopljeno telo. Kadar telo potopimo v vodo in se ta nahaja v merilni čaši, lahko odčitamo zgolj dvig gladine tekočine v čaši. Težo izpodrinjene tekočine in s tem vzgon določimo ob dejstvu, da je teža $100\;\rm{ml}$ vode enaka $1\;\rm{N}$.

Lahko pa dejstvo, da je vzgon po velikosti enak teži izpodrinjene tekočine, preveriš tudi s silomerom, kot kaže slika.
Telo pripnemo na silomer in odčitamo težo telesa. Zatem telo, pripeto na silomer, spustimo v tekočino in znova odčitamo vrednost na silomeru, kot kaže slika. Pazimo, da se telo ne dotika dna posode.
 
Razlika med izmerjenima silama je enaka vzgonu ali teži tekočine, ki jo je telo izpodrinilo med potapljanjem.

Zanimivost

Velikost vzgona je tako določil tudi Arhimed. Anekdota govori, da je med kopanjem v kadi ugotovil, da je količina izpodrinjene vode enaka prostornini potopljenega telesa. 

Tako je lahko ugotovil, ali je krona, ki jo je kralju naredil zlatar, res iz čistega zlata. Primerjal je prostornino krone z enako velikim kosom zlata in ugotovil zlatarjevo prevaro.

V čast Arhimedu imenujemo spoznanje, da je vzgon po velikosti enak teži izpodrinjene tekočine, tudi Arhimedov zakon.

Tudi zase bi lahko izmeril velikost vzgona med plavanjem v vodi. Razmisli, kako bi se lotil merjenja.

<NAZAJ
>NAPREJ245/260