Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Napovedovanje vremena

Vremenska dogajanja spremljajo in napovedujejo meteorologi. Pri tem si pomagajo s številnimi meritvami, pridobljenimi na vremenskih postajah na površju Zemlje, z baloni na različnih višinah atmosfere in sateliti, ki krožijo okoli Zemlje.

Vsak dan lahko v poročilih spremljamo vremensko napoved, ki jo meteorologi napovedujejo z matematičnimi modeli in prikažejo s kartami, kot je ta spodaj:
Vrednost zračnega tlaka je na vremenskih kartah zapisana v enoti mbar. Z vijoličnimi odtenki je predstavljena še oblačnost, z rumenozelenimi pa območje padavin.

Podrobnejšo vremensko napoved za nekaj naslednjih dni si lahko ogledaš na spletnih straneh Agencije RS za okolje:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/app/webmet/

Oglej si vremensko sliko. Kaj lahko poveš o oblačnosti na območjih z nižjim zračnim tlakom?

Kot meteorolog se lahko naslednji teden preizkusiš tudi sam:
 • uporabi preprost barometer, ki si ga naredil pri prejšnjih učnih urah, in spremljaj spreminjanje zračnega tlaka,
 • vsak dan si beleži jutranjo, opoldansko in večerno temperaturo zraka,
 • spremljaj pojav megle,
 • slikaj oblake in določi njihovo vrsto,
 • izdelaj dežemer (merilno posodo, ki jo postaviš na prosto, da vanjo dežuje) in določi količino dežja, ki je padla na $1\;\rm{m}^2$ površine,
 • pozimi dnevno določi debelino snežne odeje,
 • po straneh neba določi smer vetra.
 • Razmisli

  Vremenoslovci nam podajo količino dežja z dolžinsko enoto mm. Zakaj je pomembna samo višina stolpca vode v dežemeru in ne presek posode?

  <NAZAJ
  >NAPREJ235/260