Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Vsak dan nam vreme napovedujejo meteorologi, ki si pomagajo s številnimi meritvami. Te izvajajo na vremenskih postajah na površju Zemlje, z baloni na različnih višinah atmosfere in sateliti, ki krožijo okoli Zemlje. 

Atmosfera je mešanica plinov, zrak, ki obdaja Zemljo. V njej je največ dušika in kisika.

V zraku spremljamo več fizikalnih lastnosti: zračni tlak, gostoto zraka, temperaturo zraka in zračno vlažnost. Lastnosti se spreminjajo in posledično nastajajo različni vremenski pojavi, kot so: oblaki, megla, veter, orkani ...

Nastanek megle in oblakov

Onesnaževanje ozračja

Žal se razmere v atmosferi zelo spreminjajo zaradi vse večje industrializacije, povečanega prometa in našega slabega odnosa do narave.

Pri izgorevanju fosilnih goriv, sežiganju odpadkov in v kmetijstvu nastajajo velike količine toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje ozračja. Emisije toplogrednih plinov danes zmanjšujemo z omejitvami prometa v mestih, čistilnimi napravami in z uporabo alternativnih virov energije.

<NAZAJ
>NAPREJ238/260