Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Primer opravljanja dela

S premikanjem drsnika lahko potiskaš voziček, z drugim drsnikom pa spreminjaš število plastenk v nakupovalnem vozičku. Potem izberi pravilne ali nepravilne trditve.

Opravljeno delo je večje, kadar potiskamo voziček z večjo silo.

Drži. Ne drži.

Če sila deluje na krajši poti, je opravljeno delo manjše.

Drži. Ne drži.

Če je v vozičku več plastenk, je trenje manjše in je za potiskanje potrebna večja sila.

Drži. Ne drži.

Več dela opravimo pri potiskanju praznega kot pri potiskanju polnega vozička na enaki poti do blagajne.

Drži. Ne drži.

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

 

$A = F · s\;[1\;\rm{Nm} = 1\;\rm{J}]$

Delo je produkt sile ($F$) in poti ($s$). Delo označimo s črko A . Sila 1 N opravi $1\;\rm{J}$ dela na razdalji $1$ meter. Enota za delo je tudi enota za energijo (energijo, silo). Imenuje se Joule (Joule, Newton), znak je J , izgovarjamo pa "džul". Pri potiskanju vozička opravimo $2\;\rm{J}$ dela, kadar s silo $1\;\rm{N}$ potiskamo voziček 2 m daleč.

Na kolikšni poti opravi sila $1\;\rm{N}$ pri vlečenju zaboja delo $1\;\rm{J}$? Kdaj opravi sila vlečenja $1\;\rm{N}$ delo, ki meri $0,5\;\rm{J}$? Poglej spodnjo animacijo.

<NAZAJ
>NAPREJ47/235