Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba vzvoda

Vzvod je trden (tog) drog, ki ga v neki točki podpremo. Del vzvoda levo ali desno od opore imenujemo ročica ali krak. Na osnovi vzvoda delujejo različna orodja in stroji: lopata, škarje, klešče, kladivo, gugalnica, bager, gradbeno dvigalo ...

Da utež miruje v tem položaju, mora veljati ravnovesje sil in ročic na levi in desni strani opore:

$F_{1}\cdot x_{1} = F_{2}\cdot x_{2}$ 

Daljša kot je ročica na strani roke ($x_2$), manjša je sila, ki je potrebna, da breme z vzvodom premaknemo ($F_2$).

Pri enokrakem vzvodu je opora pomaknjena na konec droga. Tudi v tem primeru velja enako pravilo vzvoda, da je breme blizu opore. Tako večji del sile teže drži opora, manjši del pa premaguješ s silo roke.

Ali z vzvodom opraviš manj dela? Ali delo namesto tebe opravi orodje?

Spoznal si, da z vzvodom delo opraviš lažje. To pomeni, da delaš z manjšo silo, ki pa deluje na večji razdalji (poti).

delo teže uteži    =    delo sile roke 

$$A_1 = A_2$$

Pri dviganju uteži premagujemo silo teže $F_1$ na razdalji $s_1$. Če si pri tem pomagamo z vzvodom, lahko enako delo opravimo tako, da z manjšo silo $F_2$ delujemo na večji razdalji $s_2$.

Velja:    $A_1 = A_2$     in      $F_1 \cdot s_1 = F_2 \cdot s_2$

<NAZAJ
>NAPREJ79/235