Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
10.

Gibljivi škripec na spodnji risbi se pri dviganju bremena giblje skupaj z bremenom navzgor. Kako teža gibljivega škripca vpliva na silo vlečenja vrvi? Zakaj je sila na vijak, s katerim je zgornji škripec pritrjen na strop, večja od sile teže bremena? Na podlagi spodnjega primera sklepaj, kolikšna bi bila sila vlečenja pri dviganju $300\,\rm{N}$ težkega bremena.

11.

Koliko dela opraviš, če na zgoraj prikazan način s sistemom škripcev dvigneš breme s težo $100\,\rm{N}$ za $1$ meter višje? Ugotovi, kako poteka vrv. Izračunaj tudi dolžino vrvi, ki jo moraš povleči, če želiš dvigniti breme za $1$ meter. Kolikšna je vsota sil, ki vlečejo vijak iz stropa, če vsak škripec tehta $2\,\rm{kg}$?

<NAZAJ
>NAPREJ85/235