Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Moč $P$ je fizikalna količina, ki nam pove, kolikšno je razmerje med opravljenim delom $A$ in časom $t$, v katerem je delo opravljeno. Moč je torej količnik dela in časa.

$$P=\displaystyle\frac{A}{t}\;\rm{\bigg[\frac{J}{s}\bigg]=\bigg[W\bigg]}$$

Moč lahko izračunamo tudi tako, da silo $F$ pomnožimo s hitrostjo $v$, s katero prijemališče sile opravlja delo.

$$A=F\cdot v=\displaystyle F\cdot \frac{s}{t}\;\rm{\bigg[N\cdot \frac{m}{s}\bigg]=\bigg[\frac{J}{s}\bigg]=\bigg[W\bigg]}$$

Enota za moč je joule na sekundo ali vat ($\rm{W}$). Ker je vat majhna enota, pogosto uporabljamo večje enote: kilovat ($\rm{kW}$), megavat ($\rm{MW}$), gigavat ($\rm{GW}$).

  James Watt je bil rojen v Greenocku na Škotskem. Bil je posebno nadarjen precizni mehanik, specialist za merilne instrumente. Od leta 1757 je bil sodelavec univerze v Glasgowu. Izboljšal je delovanje parnega stroja. Po njem se imenuje enota za moč ($\rm{W}$). Parni stroj je postal zelo uporaben motor za pogon vozil in naprav v industriji. Veliko zaslug imata za razvoj industrije in nastanek  industrijske revolucije.

Primer izračuna moči

Pri vzpenjanju po stopnicah v blagovnici v štirih nadstropjih opravi nakupovalka $20$ metrov višinske razlike. Gospa tehta skupaj s torbico natanko $60$ kilogramov. Za pot je potrebovala $2$ minuti. S kolikšno povprečno močjo je premagovala stopnice?

Izpiši podatke in izračunaj opravljeno delo ter potrebno moč.

Moč pri delu

Na spodnji risbi je prikazano čiščenja snega. Izračunaj, s kolikšno močjo dela oče, ki meče sneg na vrh $2\,\rm{m}$ visokega kupa. V povprečju z lopato zajame $10\,\rm{kg}$ snega, ki ga dvigne in vrže na kup v dveh sekundah.

<NAZAJ
>NAPREJ92/235