Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Delo lahko opravljamo z večjo ali manjšo silo, lahko delamo hitro ali počasi. Rečemo, da lahko delamo z večjo ali manjšo močjo. Kadar delamo z večjo močjo, bo isto delo hitreje opravljeno.

V spodnji animaciji lahko spreminjaš moč motorja avta od $25\,\rm{kW}$ do $100\,\rm{kW}$. Z grafa odčitaj delo, ki ga motor avta opravi v določenem času. Motor manjšega avtomobila, ki ima moč $25\,\rm{kW}$, v $5$ sekundah delovanja opravi 125 $\rm{kJ}$ dela. Športni avto z motorjem, močnim 100 $\rm{kW}$, opravi v $4$ sekundah $400\,\rm{kJ}$ dela. Srednji avto bi moral delati 4 sekunde z močjo $50\,\rm{kW}$, da bi opravil $200\,\rm{kJ}$ dela. Mali avto z motorjem $25\,\rm{kW}$ bi opravil $400\,\rm{kJ}$ dela v 16 sekundah.

Računski primer

Izračunaj moč, ki je potrebna, da torbo dvigneš s tal na klop. Torba tehta $5\,\rm{kg}$, višina klopi je $80\,\rm{cm}$, dvig pa opraviš v dveh sekundah.

Moč [$P$] je fizikalna količina, ki nam pove, kolikšno je razmerje med opravljenim delom [$A$] in časom [$t$], ki je potreben za opravljanje tega dela. Moč je torej količnik med delom in časom.

$$P=\displaystyle\frac{A}{t}\;\bigg[\frac{\rm{J}}{\rm{s}}\bigg]=[\rm{W}]$$

Moč lahko izračunamo tudi tako, da silo pomnožimo s hitrostjo, s katero telo opravlja delo.

$$P=F\cdot v\;[\rm{W}]$$

Enota za moč je joule na sekundo ali vat ($\rm{W}$). Ker je vat majhna enota, pogosto uporabljamo večje enote: kilovat ($\rm{kW}$), megavat ($\rm{MW}$), gigavat ($\rm{GW}$).

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

Če delamo z neko močjo , opravimo neko delo v nekem času. Enako delo opravimo v krajšem (krajšem, daljšem) času, kadar delamo z večjo močjo. Avto, ki ima močnejši (šibkejši, močnejši) motor, ima boljši, torej večji pospešek.
<NAZAJ
>NAPREJ94/235