Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zgradba kapljevin

Kapljevino dobimo, če neko snov v trdnem agregatnem stanju segrevamo, da se stali. Kapljevina zavzame obliko posode, v kateri se nahaja. Pri tem ohranja stalno prostornino in tvori gladino. Na videu si lahko ogledaš, kako voda iz trdega agregatnega stanja preide v kapljevinasto.

V katerem agregatnem stanju je voda zavzela obliko posode na posnetku?

Kot zanimivost omenimo, da lahko led stalimo tudi, če ga močno stisnemo ali pa mu primešamo neko snov, kot je na primer sol. Pozimi ceste solimo, kar povzroči, da se led na cestah stali.

Zakaj voda v kapljevinastem stanju zavzame obliko posode?

Kapljevina ob segrevanju preide pri temperaturi vrelišča v drugo agregatno stanje, kar imenujemo izparevanje. Novo agregatno stanje se imenuje plin.

Proces lahko poteka tudi v obratni smeri, kar imenujemo zgoščevanje ali kondenzacija. Omenimo še, da kapljevina lahko preide v plin tudi pri temperaturi, nižji od vrelišča, kar imenujemo izhlapevanje. Razmisli, kje lahko to opaziš.

<NAZAJ
>NAPREJ100/235