Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Za zaznavo mraza in vročine imamo v koži vgrajene čutnice (pravimo jim tudi receptorji), ki so del živčnega sistema. Poznamo dve različni vrsti čutnic: ene so za občutek hladnega, druge za občutek vročega. Čutnic za mraz je veliko več kot čutnic za vročino. Veliko jih imamo npr. na obrazu, najmanj pa na dlaneh.

Zanimivost

Zanimivo je, da se receptor za mraz odziva tudi na mentol, receptor za vročino pa na kapsaicin. To pojasni, od kod hladen občutek, ko imamo mentolov bombon v ustih in dahnemo na kožo. Če jemo feferone, nam je vroče, saj feferoni vsebujejo kapsaicin.

Primer

Za natančnejše zaznavanje oz. merjenje temperature uporabljamo napravo, ki jo imenujemo termometer. Termometer poznamo že od doma, kjer ga lahko uporabljamo v različne namene. Enega za merjenje temperature zraka na prostem, drugega za merjenje temperature zraka v sobi, tretjega za merjenje telesne temperature ...

Na spodnjem filmu si lahko ogledamo izdelavo preprostega termometra.

<NAZAJ
>NAPREJ105/235