Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Temperatura je osnovna fizikalna količina, ki jo označujemo s črko $T$ in merimo s termometrom. Osnovna enota za temperaturo je Kelvin $[\rm{K}]$. Poznamo pa še druge merske enote za temperaturo. Najbolj znana enota pri nas so stopinje Celzija $[\rm{^\circ C}]$.
Za merjenje temperature poznamo različne vrste termometrov. Razlikujejo se po namenu in po temperaturni lestvici, v kateri se izraža izmerjena temperatura. Utemeljitelj Celzijeve temperaturne lestvice je švedski astronom Anders Celsius. Druga temperaturna lestvica, ki je primerna za delo v fiziki, pa je Kelvinova ali absolutna temperaturna lestvica. Njen utemeljitelj je škotski fizik lord Kelvin. Običajno nas pri fiziki zanimajo spremembe temperature $(\Delta T)$, zato takrat računamo razliko med končno $(T_{\rm k})$ in začetno temperaturo $(T_{\rm z})$: $\Delta T=T_{\rm k}-T_{\rm z}$.

Navedimo še nekaj temperatur, ki so značilne na Zemlji:

  • vrelišče helija: $4\,\rm{K}$
  • vrelišče kisika: $90\,\rm{K}$
  • najnižja temperatura na Zemlji (Antarktika): $185\,\rm{K}$
  • najvišja temperatura na Zemlji (Dolina smrti): $329\,\rm{K}$
  • vrelišče alkohola: $351\,\rm{K}$
  • vrelišče živega srebra: $630\,\rm{K}$

<NAZAJ
>NAPREJ108/235