Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

S Sonca prehaja toplota na Zemljo skozi brezzračen prostor s sevanjem. Dva primera segrevanja teles s sevanjem si poglejmo v nadaljevanju.

Poskusi razložiti dogajanje v filmu z znanimi fizikalnimi količinami! Nato klikni na gumb spodaj in si poglej razlago.


Sevanje in barve

Za koliko se bo telesu povečala temperatura zaradi sevanja, je odvisno tudi od barve telesa. Temno telo vpija (absorbira) več sevanja kot belo, zato se tudi bolj segreje. Belo telo najbolj odbija svetlobo (sevanje), zato se najmanj segreva. Poleti smo raje oblečeni v bela oziroma svetla oblačila, da nam ni prevroče. Pozimi raje nosimo temnejša in debelejša oblačila, da nas ne zebe. 
Na sliki vidimo primer "bojlerja". Toplo vodo lahko dobimo tako, da vodni zbiralnik obarvamo črno. Zaradi absorbiranja izsevane energije s Sonca se bo črno obarvan zbiralnik bolj segrel od zbiralnika, ki bi bil prebarvan s katero drugo barvo.
Tako prihranimo nekaj denarja, ki bi ga porabili za segrevanje vode. 

<NAZAJ
>NAPREJ136/235