Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naelektritev balona

Z drgnjenjem balona ob majico smo elektrone prenesli na balon. Balon smo naelektrili negativno. Majica pa s tem postane pozitivno naelektrena.

Električni naboj dveh balonov

Cilji:

Pri poizkusih z glavnikom in balonom smo opazili, da nabito telo včasih privlači drugo telo. Zdaj poglejmo, kaj se dogaja, če imamo dve enaki telesi, ki sta naelektreni.

Potrebščine:

  • dva balona in
  • daljši sukanec, dolg približno meter

Balona najprej napihnemo in ju privežimo vsakega na svoj konec sukanca. Sukanec pritrdimo na njegovi sredini in balona spustimo, da prosto visita. Balona se v tem položaju dotikata drug drugega. Zdaj podrgnemo balona po oblačilih in ju ponovno spustita, da prosto visita. Ali se balona tudi tokrat dotikata?

<NAZAJ
>NAPREJ150/235