Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Merjenje električnega toka

Pri meritvi električnega toka nas zanima, koliko naboja preteče skozi vodnik v nekem času. Osnovna enota električnega toka je Amper ($\rm{A}$). Ta je enaka pretoku $1\;\rm{C}$ naboja v $1\;\rm{s}$.

Naprava, s katero merimo električni tok, se imenuje ampermeter. V naslednjem videu si lahko pogledaš, kako se izvaja merjenje  električnega toka. Znotraj rumenih kock je žica vezana tako, da lahko kocke predstavljajo vodnike. Sestavimo električni krog, ki je prekinjen na dveh mestih. Nato v ti dve mesti vežemo baterijo in ampermeter. Za sklopitev električnega kroga uporabimo žice, ki služijo kot vodniki. Z njimi povežemo vsak konec baterije v prekinjen del rumenih kock. Enako storimo z ampermetrom. Ko sklenemo električni krog, žarnica zasveti. Prav tako lahko opaziš, da žarnica sveti drugače pri različnih vrednostih električnega toka.

Električni tok

Cilji:

Sestavili bomo električni krog in poskušali potrdit trditve iz uvoda.

Potrebščine:

  • $10$ kosov izolirane žice,
  • majhna žarnica $1,2-\rm{W}$, $6-\rm{V}$,
  • podnožje za žarnico $\rm{E}10$,
  • štiri $1,5-\rm{V}$ baterije,
  • vrvica.

Žarnico najprej privijemo v podnožje in podnožje povežemo z dvema žicama, ki ju priključimo na baterijo. Kaj opazimo?

Nato žico premaknemo tako, da se ne stika z baterijo. Ali žarnica še vedno sveti?

 

<NAZAJ
>NAPREJ157/235