Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Učinki električnega toka

Poznamo več učinkov električnega toka. Najbolj znana učinka električnega toka sta verjetno svetlobni in toplotni učinek. Opiši primer svetlobnega in toplotnega učinka.

Eden od učinkov električnega toka je magnetni učinek. Okrog žice, po kateri teče električni tok, nastane magnetno polje, ki zavrti magnetno iglo.

Poznamo pa še kemijski učinek električnega toka. Če se z jezikom dotaknemo konca baterije, občutimo na jeziku nekaj kislega. To je posledica kemijskega razkrajanja sline, ko skoznjo steče električni tok.

V naslednjem videu si oglej kemijski učinek. Skozi vodo, ki smo ji primešali kuhinjsko sol ($\rm{NaCl}$), teče električni tok. Pri pozornem opazovanju boš opazil mehurčke ob žički, ki je napeljana v vodo. 

<NAZAJ
>NAPREJ159/235