Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
Zdaj, ko imamo v vezju več baterij, sta izmerjeni vrednosti električnega toka in napetosti večji (manjši, večji) od vrednosti prvih meritev.

Zdaj vežimo v vezje tri baterije, žarnice in vodnike, kot je prikazano na sliki.

S tem, ko smo zaporedno vezali še eno baterijo, ugotovimo: kadar povečamo napetost za dvakrat toliko kot prej, je izmerjen električni tok je v primerjavi s prejšnjim dvakrat večji (dvakrat večji, pol manjši). Kadar pa povečamo napetost za trikrat, pa se izmerjeni električni tok poveča za trikrat (dvakrat, trikrat).

Električni upor

Meritve, ki smo jih sedaj izmerili, vnesemo v koordinatno mrežo in narišemo graf, kot je prikazano na naslednji sliki.

Ugotovimo, da sta napetost in tok premo sorazmerna. Torej: za kolikokrat povečamo napetost, tolikokrat se poveča tok. To zvezo imenujemo Ohmov zakon. Ohmski uporniki so snovi za katere velja Ohmov zakon.

Matematično zapišemo Ohmov zakon $I = \frac{U}{R}$. V enačbi je $U$ napetost, $I$ je tok, $R$ pa je sorazmernostni faktor, ki ga imenujemo električni upor. Osnovna enota električnega upora je ohm, $\Omega$. $1\;\Omega = 1\;\frac{V}{A}$.

<NAZAJ
>NAPREJ171/235